Africká fialka - Saintpaulia ionantha

Africká fialka (Saintpaulia ionantha) je nejznámější pokojovou rostlinou u nás. Fialky pěstuje snad každý, pro jejich nenáročnou péči a hlavně pro jejich krásné a barevné květy.
Africka fialka

Africká fialka – Saintpaulia ionantha

Africká fialka je u nás velice oblíbená pro svou skromnou krásu a nenáročnost. Své jméno zdědila po baronu Walterovi von Saint Paul St. Claire, protože právě tento muž ji koncem 19. století nalezl v Jižní Africe v usambartském pohoří Kapské provincie.

Umístění

Fialka vyžaduje jasné světlo, především v létě ale musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením. V zimě vyhovuje africkým fialkám nejlépe umístění na jižním okně, v létě na okně západním či východním.

Teplota

Průměrná pokojová teplota pro pěstování je okolo 20 °C nejlépe po celý rok, v zimě minimálně alespoň 18 °C, teplota nesmí klesnout pod 15 °C. Pro založení květů jsou optimální teploty kolem 20 až 22 °C ve dne a 18 až 20 °C. Rostlina špatně snáší náhlé změny teploty a průvan!

Zálivka

Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout, zaléváme hned, když vyschne povrch substrátu. K zalévání fialek je dobré používat měkkou vodu pokojové teploty a při zalévání bychom neměli lít vodu na listy. V době odpočinku zaléváme méně. Rostlině nesvědčí příliš suchý vzduch.

Přesazování

Fialky přesazujeme jednou za rok, nejlépe na jaře nebo v létě. Substrát by měl být kyprý, dobře propustný s vyšším podílem rašeliny (pH 5,5 až 6,5) . Doporučuje se pro pěstování také směs rašeliny a minerální zeminy smíchané v poměru 2 až 3:1. Rostliny jsou poměrně náročné na živiny, nesnáší vysoký obsah solí v substrátu.

Množení

Fialky se velmi snadno rozmnožují. Africké fialky množíme listovými řízky nebo semeny. Při množení listovými řízky se řapík z mateřské rostliny zkrátí do tvaru trojúhelníku o velikost asi 2 cm a takto připravené listy se sází do rašeliny nebo směsi rašeliny s pískem.Také se mohou listy nechat zakořenit ve vodě. Při teplotě 20 až 25 °C se za 6 až 8 týdnů vytvoří na bázi řapíků malé rostlinky. Při zakořeňování je dobré přetáhnout přes rostliny fólii a občas je rosit. Vykvést by poprvé měly za 5 až 9 měsíců.

Škůdci

Santpaulie nejčastěji napadají mšice, roztoči, háďátka a třásněnka západní.

Choroby

Žluté skvrny na listech
Příčinou je silné sluneční záření, které příliš svítí na listy fialky.
Hnědé skvrny na listech
Příčinou je příliš rozdílná teplota vody a vzduchu.
Žloutnutí listů
Příčinou může být suchý vzduch, přílišná zálivka, příliš silné osvětlení nebo přílišné hnojení.
Uhnívání částí rostlin
Příčinou hniloby částí rostlin je způsobeno přelitím substrátu nebo značnými výkyvy teploty. Jde o infekční chorobu a rostlinu je nutné zlikvidovat.
Rostlina nekvete
Příčinou může být nedostatek světla (zvláště v zimě), suchý vzduch, chladný vzduch, příliš časté přesazování, neodstraňování postranních výhonů nebo změna stanoviště.
Poprášené listy a květy
Příčinou je padlí (botrytis) .Důležité je odstranit poškozené části rostliny.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies