Gerbera jamesonii

Gerbera jamesonii je jednou z nejžádanějších květin na celém světě. Má velkou škálu tvarů a barev květů. Také se začínají pěstovat drobnější kultivary těchto rostlin, kterým říkáme mini gerbery.
Květ červené gerbery

Gerbera - Gerbera jamesonii

Historie gerbery sahá do 18. století, kdy byla poprvé popsána botanikem Gronoviem. Ten tuto květinu pojmenoval po svém příteli, dánském botanikovi Traugottu Gerberovi.

Umístění gerber

Celoročně vyžadují gerbery velmi světlé místo, snáší i přímé slunce. během léta lze pěstovat gerbery venku.

Teplota při pěstování

V létě stačí gerberám běžné teploty mezi 15 až 30 °C (optimum je mezi 18 až 22 °C), v zimě nejlépe 8 až 10 °C, nejméně však a pouze krátkodobě 5 °C. Má-li gerbera kvést i v zimním období, je třeba teplotu zvýšit nad 10 °C , aby došlo k vývoji poupat.

Zálivka

Během vegetace musíme udržovat substrát stále mírně vlhký, gerberám škodí přeschnutí i přemokření, v zimě zalévat jen tak, aby substrát zcela nevyschl. K zálivce by měla být použita měkká voda o pokojové teplotě. Ideální relativní vlhkost vzduchu pro pěstování gerber je 50 až 70%.

Množení gerber

Gerbery množíme dělením starších rostlin, řízkováním nebo semeny. Řízky zakořeňují při teplotách okolo 22 až 24 °C, k jejich zasazení je však nutné použít dobře dezinfikovaný substrát, protože bývají velmi často napadány houbami. Semena vyséváme na jaře, klíčí za 14 až 20 dní. Teplota při klíčení by měla být 18 až 24 °C. Semena je nutné zasít co nejdříve po dozrání, neboť velmi rychle ztrácí klíčivost. Asi 4 týdny po vzejití se malé gerbery přesazují a dál se pěstují při teplotách okolo 20 °C.

Substrát

Nejvhodnější pro pěstování gerber jsou rašelinové substráty. Přesazování gerber Mladé rostliny se přesazují i 2x ročně, starší stačí přesadit 1x za 2 roky.

Škůdci, choroby

Gerbera je velmi často napadána houbami, plísněmi, sviluškami, mšicemi, třásněnkami.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies